InstallatieWerk intensief betrokken bij pilot training ‘bekabelen in de food sector’

In de foodsector heeft een werkgroep met daarin onder andere A-merk producenten een gemis vastgesteld. Zoals in de industrie VCA verplicht is om daarin veilig werkzaam te zijn, zo heeft de foodsector behoefte aan een correcte en dus vooral hygiënische manier van bekabelen van de machines en het gebruik van de juiste producten in kabelgoten. Mišel Šiši?, Opleidingsadviseur Contract-Onderwijs bij InstallatieWerk: “In de foodsector wordt er dagelijks gereinigd. Als een elektrotechnisch bedrijf een installatie aanlegt of aanpast, en de problemen komen bij het reinigen ervan, dan heb je een cruciaal probleem bij de hand. De norm voor deze correcte manier van bekabelen is weliswaar bekend, maar een bijbehorende opleiding op niveau ontbrak. Daar komt met de opleidingspilot ‘bekabelen in de food sector’ verandering in.”

De genoemde werkgroep is eerst samen intensief gaan nadenken. De kernvragen? Wat zijn exact de normen en eisen en welke lesstof is daarvoor nodig? Mišel Šiši? is daar vanuit InstallatieWerk op enig moment bij betrokken met een gerichte trainingsvraag: “Mijn rol? Achter de schermen ben ik gaan nadenken en heb intensief overleg gehad met een docent met veel ervaring met de combinatie van food en elektrotechniek. Uiteindelijk heb ik vanuit InstallatieWerk nauwgezet de opleidingsrichting bepaald. Dit heeft geresulteerd in een eerste opleidingspilot die op 15 februari op de TechniekCampus in Deventer is gestart. De deelnemers zijn de leden van de werkgroep met eveneens een aantal monteurs van elektrobedrijven. We gaan in deze pilot bekijken of het niveau dat we willen bereiken toereikend is met de lesstof en de praktijk die we in die pilot gaan geven.”

Normstellend

“Of anders gezegd: met deze pilot willen we de norm gaan stellen. Die norm ís er wel, maar we willen die nu benadrukken door middel van een gespecialiseerde training. Hierin maak je kennis met deze food norm en je leert er zowel theoretisch als praktisch mee werken. Ons doel is in het hele land onder de elektrotechnische bedrijven, samen met de food sector, bewustwording creëren dat dit dé basis is die je moet beheersen wil je veilig en hygiënisch in de food sector werken. Daar gaat InstallatieWerk zich voor de volle 100% voor inzetten.”

Evalueren

Daarna evalueert de werkgroep de pilot en kijken alle deelnemers daarin ieder vanuit hun eigen expertise de lesstof na op deze criteria. Mišel Šiši?: “Vervolgens proberen wij, samen met de food sector, deze specialistische training op de markt brengen. De volgende trainingsronde zal naar verwachting in het najaar plaatsvinden met de status van semi-pilot waarbij we de inhoud nog verder aanscherpen op basis van de ervaring. Uiteindelijk is ons doel dat alle elektrotechnische bedrijven die werkzaam zijn in de food minimaal deze training hebben gehad. Net zoals VCA in de industrie de normaalste zaak van de wereld is. Waardoor de food sector weet: door het tonen van dit certificaat haal ik een elektrobedrijf in huis dat voldoet aan de branche-eisen voor het bekabelen en goten aanleggen in productieplants voor de food. De food sector zou dit moeten gaan beoordelen én eisen op het niveau van VCA.”

Wellicht ook voor leerlingen niveau 3

Deze training valt vanuit InstallatieWerk onder contractonderwijs. Mišel Šiši?: “Eind 2017 wil ik dit project ook neerleggen bij de denktank voor opleidingen binnen InstallatieWerk. We willen dan beoordelen of we de inhoud van deze training ook als lesstof kunnen meenemen in bijvoorbeeld de niveau 3 opleidingen voor elektrotechniek van InstallatieWerk.”

 

WordPress development door Webstation