InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland reikt groot aantal vouchers uit in kader Sectorplan

 

Hét feestelijke sluitstuk van de Participantenvergadering van InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland op woensdag 14 juni was de uitreiking van een groot aantal vouchers in het kader van het Sectorplan voor de technische installatiebranche. 65 bedrijven in de installatiebranche ontvingen in totaal voor 130.000 euro aan opleidingsondersteuning, verspreid over drie Sectorplan maatregelen.

 

Om werkgelegenheid in de branche te stimuleren en het behoud van vakmanschap te waarborgen, is het Sectorplan voor de technische installatiebranche ontwikkeld. OTIB is hier samen met InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland partner in. Met dit sectorplan krijgen bedrijven extra handvatten aangereikt om werk te maken van persoonlijke ontwikkeling, vakmanschap te versterken en vaktalenten te behouden. Het Sectorplan voor de technische installatiebranche is opgesteld op basis van een arbeidsmarktanalyse binnen de installatiebranche. De sociale partners hebben de kwantitatieve en kwalitatieve knelpunten benoemd aan de vraag- en aanbodzijde. Bij deze analyse is gebruik gemaakt van het bestaande onderzoek ‘Trends en ontwikkelingen in de technische installatiebranche 2014’. Op basis van deze analyse zijn de thema’s en de noodzakelijke maatregelen benoemd.

 

Focus op drie specifieke maatregelen

Een aantal van de vouchers kon ter plekke uitgereikt worden aan participanten die de vergadering in de Apeldoornse Apenheul bijwoonden. Het Sectorplan voor de technische installatiebranche focust op een groot aantal relevante maatregelen en de vouchers hebben betrekking op specifiek drie daarvan: maatregel 4: Begeleiding (leerling-)werknemers door 55+’ers, maatregel 12: Instroomregeling BPV en maatregel 13: Opscholingsregeling BPV.

 

Bedrijven met volhardende opleidingsvisie beloond

Erik Nijhof, directeur van InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland: “De 65 bedrijven die de voucher uitgereikt kregen, hebben de visie gehad om ook in moeilijke crisistijden te blijven investeren in werkplekken voor jongeren. Daar willen wij hen nu voor belonen. Dit is nog steeds hard nodig, want ondanks die gedurfde inzet zien we dat we toch een tekort gaan krijgen aan jongeren. Dit probleem willen we vanuit het Sectorplan voor de technische installatiebranche helpen aanpakken, wij zijn hier partner in. We hopen dan ook van harte dat zij de voucher investeren in onderwijs.”

 

Installatiebedrijf Groothedde b.v. uit Apeldoorn:

“Wij investeren dit graag in een opleiding op het gebied van duurzaamheid”

Martijn Wijngaards en Jeroen Wijngaards van Installatiebedrijf Groothedde b.v. uit Apeldoorn: “Deze voucher gaan we gericht besteden aan een opleiding op het gebied van duurzaamheid. Daar ligt in onze sector de toekomst. Vorig jaar hebben we een vrouwelijke zij-instromer in ons bedrijf gekregen, een gedreven collega die écht wil. Het lijkt ons daarom bijzonder om juist deze vrouwelijke collega extra te stimuleren met een opleiding. In onze branche is dat toch vrij uniek.”

 

Loohuis-ITA uit Apeldoorn:

“Het speciaal opleiden van monteurs voor afgeleide richtingen wordt steeds belangrijker omdat techniek zich steeds meer verbreedt”

Willem van Weenum is vestigingleider Loohuis-ITA in Apeldoorn en vertegenwoordigt de Loohuis Installatiegroep: “Deze voucher gaan wij investeren in het opleiden van nieuwe medewerkers. Jaarlijks kijken wij wat wij te besteden hebben aan opleidingen en aan de hand daarvan bepalen wij onze investeringen op dit terrein. Deze voucher vindt dus zeker zijn bestemming. We beoordelen daarbij vooral of we opleiden in de richting die de markt van ons vraagt. Luisteren naar de markt is essentieel, want die bepaalt welke koers wij moeten varen. Dit resulteert bij ons bijvoorbeeld steeds meer in afgeleide opleidingen. Denk aan een opleiding warmtepompen of een opleiding informatica. In onze sector neemt het belang daarvan toe. De monteur van de toekomst gaat die kant op en onze sector moet keuzes maken. Het speciaal opleiden van monteurs voor dit soort richtingen wordt steeds belangrijker omdat techniek zich steeds meer verbreedt. De voucher van InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland in het kader van het Sectorplan kan hier zeker aan bijdragen.”

 

Willemsen Installatie B.V. uit Heino:

“Deze voucher gaan we benutten binnen de Salland Tech Academy”

Hugo Willemsen is directeur/eigenaar van Willemsen Installatie B.V. uit Heino, actief binnen de Nijhof Groep: “Twee jaar geleden heeft de Nijhof Groep de Salland Tech Academy opgericht, dé weg naar een goed betaalde baan in de installatietechniek. Binnen de Nijhof Groep zijn vier bedrijven actief: Nijhof Installatietechniek, Salland Installatieservice, Willemsen Installatie en Habel Installatie. Daarmee vormt Salland Tech Academy de meest veelzijdige opleiding in de installatietechniek. Hiermee kunnen we veel gerichter met leerlingen omgaan. Al in de crisis hebben we hier stappen in gezet. We streven ernaar dat iedereen in het bedrijf doet waar hij goed in is en dat dus ook een aantal specialisten focust op de leerlingen. Een vervolgstap zal dan ook zijn dat we een aantal 55+ medewerkers gaan inzetten als leerlingbegeleider. Het is de bedoeling dat zij hiervoor ook een opleiding gaan volgen om de pedagogische kennis aangereikt te krijgen om hun vakkennis in de praktijk op jongeren over te brengen. Bedoeld om deze jonge mensen op de juiste manier te binden en te boeien. Dit sluit dus goed aan op specifiek maatregel 4 uit het Sectorplan voor de technische installatiebranche. Een belangrijke stap waar wij de voucher van InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland graag voor benutten.”

 

Van Dorp Installaties uit Deventer:

“Vooral in de werktuigbouwkunde gaan we in mijn ogen in de toekomst een enorm tekort aan vakmensen zien”

Wim Buiting van Van Dorp Installaties in Deventer: “Deze voucher is van harte welkom. Wij willen bijvoorbeeld graag goede zij-instromers inzetten. Die zijn altijd welkom. Deze voucher willen we vooral aan hen besteden, maar ook aan leerling-monteurs die we via InstallatieWerk Noord, Oost & Flevoland in huis krijgen. We praten dan zowel over de W als de E. Vooral in de werktuigbouwkunde gaan we in mijn ogen in de toekomst een enorm tekort aan vakmensen zien. We moeten bij de jeugd zo vroeg mogelijk interesse voor techniek kweken. Een goed instrument daarvoor is bijvoorbeeld de Week van de Techniek. Ook zou ik graag meer vrouwen de techniek in zien komen als monteur.”

WordPress development door Webstation