Zij-instromer Ibrahim vindt zijn passie via een omweg

Vijfeneenhalf jaar geleden vluchtte Ibrahim Bahnam (23) met zijn familie vanuit Irak naar Nederland. Afgelopen februari begon hij als zij-instromer bij InstallatieWerk en ging hij aan de slag als installatiemonteur bij Cevesin in Dieren. Daar lijkt hij z’n passie te hebben gevonden.

Basisschool, middelbare school en dan een vervolgopleiding. Voor veel mensen is dit de gebruikelijke route om te volgen richting het werkende leven. Maar niet iedereen bewandelt deze weg. Soms uit vrije wil, maar soms ook vanwege onvoorziene en ongewilde omstandigheden. Voor deze mensen zijn er gelukkig nog mogelijkheden om op een alternatieve manier op een opleiding te belanden.

Lange weg

Ibrahim Bahnam is zo’n zogeheten zij-instromer. Aangezien hij zijn middelbare school in Irak volgde, kon hij na het verkrijgen van zijn verblijfsvergunning begin 2012 niet meteen instromen op een mbo-opleiding in Nederland. In 2013 meldde hij zich aan voor een installatieopleiding in Ede, maar werd hij afgewezen omdat hij niet slaagde voor een test. “Toen ben ik een Horecaopleiding niveau 2 gaan volgen op het ROC Rijn IJssel in Arnhem.”

Hoewel hij zijn diploma behaalde en vervolgens ook in de horeca aan de slag ging, bleef het verlangen om in de installatiebranche aan de slag te gaan. “Vroeger wilde ik altijd elektricien worden. Daar heb ik in Irak ook een opleiding voor gevolgd. Maar het werk leek me uiteindelijk te gevaarlijk.” Eenmaal in Nederland ontdekte hij hoe leuk het beroep van installatiemonteur was. Eind vorig jaar meldde hij zich opnieuw aan voor een technische opleiding, ditmaal bij InstallatieWerk in Didam. Na het succesvol voltooien van de test startte hij in februari met de BBL-opleiding voor installatiemonteur niveau 2.

Passie gevonden

Via InstallatieWerk werkt Ibrahim nu bij Cevesin in Dieren en daar is hij naar eigen zeggen helemaal op z’n plek. “Ik vind het werk ontzettend leuk. Werk voorbereiden, radiatoren aansluiten, cv-ketels ophangen, ik mag van alles doen en ik leer elke dag weer bij.” Iets negatiefs kan hij dan ook niet noemen, al was het vroege opstaan wel even wennen. “In de horeca begin je pas in de middag en ben je ’s nachts klaar. Nu zit ik soms om 6 uur ’s ochtends al in de auto. Gelukkig ben ik dan ook vroeg klaar en hoef ik niet te werken in het weekend.”

Na de zomervakantie gaat Ibrahim naast het werk bij Cevesin ook les volgen op het Graafschap College in Doetinchem. “Daar krijg ik een dag in de week theorieles, de rest van de tijd kan ik gewoon werken. De opleiding duurt twee jaar, daarna wil ook nog niveau 3 gaan doen.” En dan aan de slag als zelfstandig installatiemonteur? “Dat lijkt me nog wat vroeg. Ik wil zeker de komende jaren bij een bedrijf in dienst zijn om kennis en ervaring op te doen. Wie weet dat ik dan over een jaar of vijftien een eigen installatiebedrijf begin.”

WordPress development door Webstation