IW Noord, Oost en Flevoland belangrijke partner in eerste Warmtepompcentrum Groningen

In Groningen is bij ROC Alfa-college op dinsdag 4 september het allereerste Warmtepompcentrum van Nederland officieel geopend. Dit gezamenlijke initiatief van de installatiebranche en overheid maakt onderdeel uit van de Green Deal. Bedoeld om de komende vijf jaar 6.000 monteurs op te leiden. Zij gaan warmtepompen adviseren, plaatsen en onderhouden. Op weg naar een toekomst zonder gas. InstallatieWerk is een belangrijke opleidingspartner in het Warmtepompcentrum Groningen. Het plan is om binnen een jaar in totaal acht Warmtepompcentra in Nederland te openen. Lees meer

Green Deal: een breed gedragen initiatief
De Green Deal is getekend tijdens het congres dat UNETO-VNI en de provincie Groningen op 4 september organiseerden voor de installatiebranche. Deze breed gedragen afspraak is een grote stap op weg naar grootschalige duurzame warmtetechniek en een lagere CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Behalve het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en installatiekoepel UNETO-VNI ondertekenen de provincie Zuid-Holland, Opleidingsfonds OTIB, Opleidingsbedrijf Installatiewerk Nederland, Gasunie, Dutch Heat Pump Association, BodemenergieNL, brancheorganisatie voor koudetechniek NVKL, de verenigingen van leveranciers van biomassa-ketels en pelletkachels, de haarden- en kachelbranche, NVDE en Enpuls de afspraken.

Warmtepompcentrum Groningen: een duurzaam alternatief
In Groningen openden minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra samen het praktijklokaal voor warmtepomptechniek als eerste resultaat van de Green Deal. Henk Majoor is districtsmanager Groningen en Drenthe voor InstallatieWerk Noord, Oost en Flevoland. Hij stuurt de diverse praktijklocaties in deze provincies aan en verzorgt de leerlingenbegeleiding. Henk is nauw betrokken bij het eerste Warmtepompcentrum Groningen: “Nederland gaat van het gas af. De Green Deal maakt dat helder én biedt tegelijkertijd alternatieven en initiatieven.”

Adviseren, plaatsen én servicen
Opleidingen staan centraal in de Green Deal Warmtepompen. De bedoeling is om bij in totaal acht Warmtepompcentra in Nederland 6.000 monteurs uit de installatietechniek actueel op te leiden in de warmtepomptechniek. Henk: “Niet alleen opleiden voor wat betreft de feitelijke techniek, toepassing en het onderhoud, maar ook voor het begeleiden en adviseren van particulieren op weg naar de bewuste keuze voor een warmtepomp. We geven momenteel al cursussen voor allerlei medewerkers binnen een installatietechnisch bedrijf, van telefonisten tot en met monteurs. Ieder leert vanuit zijn of haar eigen specifieke functie een stuk advies te geven over warmtepompen. We bieden hiervoor vanuit het Warmtepompcentrum Groningen op maat gemaakte cursussen aan.” Iedereen die zich specialiseert in koudetechniek is van harte welkom, benadrukt Henk: “Van jonge leerlingen en zij-instromers tot en met gelouterde installateurs die zich graag laten bijscholen om nog langere tijd over de laatste kennis op het gebied van warmtepomptechniek te beschikken.”

Veel animo
De innovaties rondom warmtepompen volgen elkaar in sneltreinvaart op. Het Warmtepompcentrum Groningen is dé locatie waar al deze kennis wordt verzameld en vervolgens actueel overgedragen aan de leerlingen. Henk: “De animo in Groningen en omgeving is al direct heel groot. We kregen tijdens de opening van dit eerste Warmtepompcentrum onmiddellijk veel belangstelling van installateurs uit de regio. Sterker nog: al na de dag van de opening gaven wij de eerste cursus en de vooruitzichten zijn goed.”

Innovatieve inbreng IW Noord, Oost en Flevoland
Het Alfa-college heeft in Groningen daadwerkelijk de ruimte beschikbaar gesteld voor het Warmtepompcentrum. Henk Majoor: “Vervolgens heeft InstallatieWerk diverse typen warmtepompen beschikbaar gesteld voor het daadwerkelijke onderwijs in de praktijklocaties, samen met het ROVC Ede. Let wel: de allernieuwste generatie warmtepompen, ook de meest geluidsloze varianten.” De instructeurs in Groningen komen van het Alfa-college, het ROVC uit Ede en er is een externe instructeur aangesteld. Henk Majoor: “Ik was nauw betrokken bij alle voorbereidingen en de inbreng van IW Noord, Oost en Flevoland. Het is een locatie van IW Noord, Oost en Flevoland en ik zal er zeker zicht op houden. De daadwerkelijke uitvoering van alle lesactiviteiten ligt bij het Contractonderwijs van IW Noord, Oost en Flevoland, onder leiding van Mišel Šiši?, het Alfa-college en ROVC Ede. Bij deze drie partijen kunnen gegadigden zich aanmelden voor een opleiding.” Het Warmtepompcentrum Groningen betreft een pilot. Voor de opening van de zeven geplande Warmtepompcentra in andere delen van Nederland zullen regionale opleidingen worden aangezocht om mee te werken.

Toenemende vraag naar duurzaam verwarmen
Bij het verwarmen van woningen en andere gebouwen zal duurzaam opgewekte energie de plaats innemen van aardgas. Installatiebedrijven krijgen steeds vaker vragen over duurzame verwarmingssystemen. Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI: ‘Als sector kunnen en willen wij een bijdrage leveren aan de verbouwing van Nederland. Met deze Green Deal helpen wij installateurs om de sprong voorwaarts te maken. Dat is niet alleen belangrijk, maar ook noodzakelijk. Het aantal cv-installaties gaat afnemen. Duurzame techniek is onmisbaar en de installatiebranche ook.” De partijen die de Green Deal hebben ondertekend, roepen monteurs in de installatiebranche op om de opleiding voor warmtepompmonteur zo snel mogelijk te gaan volgen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “Dit Warmtepompcentrum Groningen biedt niet alleen werkgelegenheid, maar is ook noodzakelijk om de energietransitie te maken. We hebben vakmensen nodig die met verstand van zaken onze huizen op een betaalbare en comfortabele manier gaan verwarmen.”

WordPress development door Webstation