Duurzame Installatiebedrijven gaan op groen
Eind vorig jaar werd de Klimaattop in Parijs afgerond met mooie beloftes naar de toekomst. Liggen deze beloftes ver van jouw bed? Integendeel! De technische installatiebranche is van groot belang om doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en klimaat te realiseren! Met duurzame energieoplossingen is er veel winst te behalen. Maar dat betekent wel dat de installateur weet wat de mogelijkheden zijn. De workshop Greenskills biedt de oplossing.
De vraag naar een groene of duurzame gebouwde omgeving wordt steeds groter. Een installatie die goed is afgestemd op het gebouw en de vraag van de klant, is het antwoord. Duurzame technieken, samenwerkingsvormen en inzichten helpen daarbij. Als antwoord op de vele vragen op de markt en in de branche is recentelijk de nieuwe workshop Greenskills ontwikkeld. Gijs Mulkens (20 jaar), al ruim vier jaar werkzaam in de installatiebranche en nu bezig met zijn BBL-opleiding werkvoorbereider, volgde deze workshop in november. “Ik wil graag bijblijven en als ik klanten adviseer, wil ik weten waar ik het over heb. Met de workshop GreenSkills heb ik een goede kennismaking gehad met de verschillende duurzame technieken. Ik weet niet alles tot in detail, maar weet wel waar ik het over heb.”
Weten waar je het over hebt
In Breda is de plek ontmoeten we Gijs Mulkens en Stefan Adriaansen. Stefan Adriaansen is de landelijk manager Contract-Onderwijs van InstallatieWerk Nederland en is één van de stuwende krachten achter de ontwikkeling van de workshop Greenskills. “Natuurlijk is duurzaamheid geen nieuw begrip in de technische installatiebranche. Maar wat we merken is dat vakmensen vaak toch nog te afwachtend zijn. Wij willen medewerkers graag meer bewust maken van de ontwikkelingen en de kansen op het terrein van duurzaamheid. Meer vanzelfsprekendheid dus. Want als je je als installateur niet verdiept in de nieuwe technieken en de daarbij behorende kansen, dan mis je markten en klanten.” Vanuit het sectorplan van de technische installatiebranche wordt deze cursus nu beschikbaar gemaakt voor iedereen in de branche, zonder deelnamekosten en met een tegemoetkoming in de loonkosten.
Bewust/bekwaam
Er bestaat veel interesse voor de workshop. “De inschrijvingen gaan heel snel en we ebben zelfs drie extra workshops ingepland. De workshop voorziet dus echt in een vraag”, aldus Adriaansen. Wat wil InstallatieWerk Nederland met de workshop bereiken? “We willen de deelnemers aan de workshop op het gebied van duurzaamheid doorontwikkelen van onbewust/onbekwaam via bewust/onbekwaam naar bewust/bekwaam. Dit doen we door de deelnemers in vogelvlucht mee te nemen in de verschillende duurzame technieken.“ De driedaagse workshop richt zich expliciet op duurzame technieken zoals lagetemperatuursystemen, warmtepomptechniek, domotica, LED-verlichting en PV-zonne-energie. Tijdens de workshop gaan de deelnemers actief met deze technieken aan de slag. Ze nemen dus niet alleen kennis van de techniek, maar gaan er door middel van meten, inregelen en sleutelen, actief mee aan de slag.
Communicatie als sleutel
Maar ook communicatie is een belangrijk onderdeel van de workshop. Een opvallende keuze? Volgens Adriaansen absoluut niet. “Deelnemers zijn ook de ambassadeurs in het bedrijf en namens het bedrijf ook bij de klant. Zij dragen de kennis over. Installateurs zijn steeds meer adviseur van wie verlangd wordt dat zij met de klant meedenken, signaleren wat er speelt en inspelen op de ontwikkelingen.” Concreet betekent dit dat de laatste dag met acteurs wordt ingericht en deelnemers bewust worden gemaakt van de rol van communicatie. Dit is geen traditioneel rollenspel. “Nee, je ziet twee soorten klanten die aangeven waarom ze iets wel of niet willen. En vandaaruit gaan we het gesprek aan.”
Kennis krijgen en delen
Gijs kijkt als elektricien met veel plezier terug op de workshop. “Ik wilde zelf deze workshop graag doen. Toen heb ik er met mijn werkgever over gesproken en ook hij zag direct de kansen. We zijn een klein bedrijf dat niet alleen de kennis nodig heeft, maar deze vooral ook moet kunnen overbrengen aan de klant. Ik wist van veel technieken wel iets, maar ik heb echt ook nieuwe dingen voorbij zien komen. En het bijzondere was ook dat het niet alleen maar het zenden van kennis was, maar dat we de technieken juist letterlijk in onze handen kregen. En wat ik ook fijn vond, was dat ik ook de zijde van de Installatietechniek te zien kreeg. Terecht, want we moeten toch samenwerken.” De laatste workshopdag waarin communicatie centraal stond was voor Gijs ook een succes. “Het was heel erg nuttig. Ik moet immers de klant adviseren en moet dus goed kunnen communiceren. Want die klant wil misschien wel liever een TV of een nieuwe bank dan investeren in een installatie die onzichtbaar is. Daar heb ik een rol in; ik moet kunnen adviseren en overtuigen.”
Elke keer anders
De deelnemers aan de workshop zijn divers. Adriaansen: “We hebben jong en oud in de workshops. We zien directeuren maar ook beginnende jonge monteurs. Dat is wel verrassend om te zien.” De workshop probeert voortdurend flexibel in te springen op de deelnemers en op de nieuwe ontwikkelingen in de markt. “Geen enkele workshop is gelijk. Technieken veranderen, de deelnemers zijn anders en de actualiteit speelt ook een rol. Elke workshop wordt dan ook zoveel mogelijk op maat gemaakt. Daarnaast willen we theorie zo goed mogelijk koppelen aan de praktijk. Dus geen ouderwetse cursus met veel stof, maar vooral ook veel zien en ervaren.” Gijs kan dit bevestigen. “De stof over de warmtepompen vond ik heel interessant. De film die werd vertoond was informatief en de ervaringen in de groep vulden de kennis vervolgens aan. En dat blijft echt hangen!”
Vaktrots
Adriaansen luistert met genoegen naar Gijs. “Wat ik persoonlijk graag wil, is de trots terugbrengen bij de vakmensen. Met een workshop als Greenskills kunnen we dat bereiken: mensen die trots zijn op hun vak en vooral ook zien wat hun bijdrage aan het grotere geheel kan zijn.” En, is Gijs trots op zijn vak? “Absoluut. Zeker als ik zie dat ik een klant verder kan helpen met de kennis ik heb. Maar ook als ik mijn kennis kan inzetten voor mijn collega’s. Ik heb altijd al met veel plezier in de branche gewerkt. Maar met de keuzes die ik nu maak en de kennis die ik nu opdoe, zet ik echt stappen vooruit. En dat maakt me trots.”
Toekomst
De laatste workshop vanuit het sectorplan staat inmiddels in de planning. Maar wat gebeurt er met de workshop als het sectorplan ten einde loopt? Adriaansen: “We gaan absoluut door. Het voorziet in een behoefte. Maar ook denken we na over verdiepingstrainingen op specifieke terreinen. En we proberen ook in de reguliere BBL-opleidingen meer kennis over duurzame technieken op te nemen. Wat ons betreft is dit de start van een langer traject met meer integrale aandacht voor duurzaamheid.”
KADER
Groen leren installeren. Zonder kosten!
Het kan met de workshop Greenskills! In de driedaagse interactieve workshop wordt er kennis gemaakt, gesleuteld, gemeten en ingeregeld met de nieuwste duurzame technieken zoals laagtemperatuursystemen, warmtepomptechniek, domotica, LED verlichting en PV zonne-energie.
De workshop is gemaakt voor iedereen die dagelijks met installatietechniek bezig is, zoals monteurs, eerste monteurs en werkvoorbereiders. Een specifieke vooropleiding is niet nodig. De workshop vindt in verschillende regio’s plaats. Deelname aan deze workshop is kosteloos. Bovendien wordt de werkgever een loonkostensubsidie aangeboden.
Aanmelden kan door te mailen naar contract-onderwijs@iwnl.nl vanuit daar helpen wij u verder.