Negentien leerlingen van leerbedrijf InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland kregen 26 januari een gastles van FNV Metaal. Anja Dujardin, consulent Duurzame Inzetbaarheid bij FNV Metaal, organiseerde een pub quiz en ging zo met de jongeren in gesprek over het werk van de vakbond en het belang van nadenken over je loopbaan.
‘Wat betekent de afkorting cao?’ ‘Werkt de bond alleen voor individuen of ook voor groepen?’ en ‘Hoeveel vakantiedagen hadden werknemers rond 1900?’; dat soort vragen kregen de jongens in de leeftijd van 16 tot 18 jaar voorgelegd. In kleine teams overlegden ze, bekeken filmpjes, deden mee aan een testje en beantwoordden de vragen. Ook onderwerpen als ‘Hoe houd je je werk leuk tot je 67e? ‘Wat zijn de eigenschappen van goed leidinggeven?’ en ‘Wie is er voor verantwoordelijk dat je fit, gezond en gemotiveerd blijft? kwamen aan bod.
Concreet maken
Wat betekent het om een arbeidshandicap te hebben? De jongens konden het zelf ervaren. Voor een doe-opdracht werden hun polsen bij elkaar gebonden en kregen ze een zware leesbril op. Opdracht: maak een stapeltje van steeds kleiner wordende bekers. Zo konden ze zelf ervaren dat lichamelijke beperkingen het werk danig kunnen frustreren. Boodschap: in zo’n geval zal je moeten gaan nadenken over óf en hoe je werk kan worden aangepast óf dat je in het uiterste geval moet gaan zoeken naar ander werk.
De weg weten
Dex Huykman, praktijkopleider bij Installatiewerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de vakbond. ‘Van praktische informatie over wat een cao is, tot de verschillende vormen van dienstverlening die vakbonden bieden; iedereen krijgt vroeg of laat in zijn loopbaan te maken met situaties waar de vakbond iets voor je kan betekenen. Of het nu gaat om een reorganisatie, medezeggenschap in het bedrijf, een conflict met je werkgever óf veilig en gezond werken, de vakbond is op al die vlakken actief. Het is in hun eigen belang èn het hoort bij hun algemene ontwikkeling om dat te weten! ‘