Interview Leerling-werknemer
Gijs Mulkens
Leerling-werknemer
Op 16-jarige leeftijd is Gijs bij InstallatieWerk in dienst gekomen als leerling-monteur. Aanvankelijk wilde Gijs een BOL-opleiding gaan volgen, maar praktijkopleider Mark Faes heeft hem over kunnen halen om de BBL-opleiding Elektromonteur te gaan doen. Zijn motivatie: meteen geld kunnen verdienen én werkervaring opdoen.
“Techniek zit bij mij in de familie. Mijn opa was directielid van de technische dienst telefonie bij de PTT (nu KPN), mijn vader is calculator bij een loodgietersbedrijf en zelf heb ik altijd al aan brommers gesleuteld. Via het Dongemond College ben ik in de elektrotechniek terechtgekomen. Ik kon daar alleen kiezen tussen metaal, elektro en bouw, want in die tijd was er nog geen installatie-opleiding.”
In 2011 is Gijs gestart bij InstallatieWerk met de MEI niveau 2 opleiding. Dit ging goed en omdat Gijs ook communicatief sterk is, is hij gevraagd om ambassadeur van InstallatieWerk te worden. Dit ambassadeurschap houdt in dat hij als ‘collega’ meewerkt bij open dagen, meeloopdagen en het geven van voorlichting. Dan vertelt hij hoe InstallatieWerk in elkaar zit en wat hij ervan vindt.
“Ik vind dit hartstikke leuk om te doen.”
Vanaf het begin is Gijs bij hetzelfde bedrijf gedetacheerd, Bosch Elektrotechnisch en Service Bureau. Hij werkt daar vooral aan huisinstallaties, woningbouw en renovatie. Ook industrie, beveiliging en zonnepanelen behoren tot de werkzaamheden. Hij is begonnen als hulpje, maar inmiddels heeft hij een flinke stap gemaakt en werkt hij meestal zelfstandig. Gijs ervaart het werk als zeer afwisselend.
“Je moet goed nadenken over bijvoorbeeld het maken van een installatie. Je moet bedenken hoe de klant het eigenlijk wil hebben, die moet immers tevreden zijn als het werk klaar is. Het werken in villa’s zijn voor mij de leukere klussen, omdat ik dan van begin tot eind alles zelf moet regelen.”
“Ik ben zeer tevreden over de begeleiding vanuit het bedrijf en InstallatieWerk. Ik kwam als een jong broekie binnen en moest gaan samenwerken met mensen die ouder zijn. Ik kreeg van het bedrijf de mogelijkheid om veel vragen te stellen en initiatief te tonen, zodat ik kon laten zien: dit is wat ik wil. De overgang van VMBO naar MBO was wel erg wennen. Op school, het ROC, moet je veel zelf uitzoeken. Op het werk was het eigenlijk hetzelfde, je kunt niet meer te laat komen, je moet er gewoon zijn. Je zit echt in het werkleven: vroeg je bed uit, maar wel om 16.00 uur klaar. Dat is dan wel een voordeel.”
“De theoriedag op het ROC voelt alsof je nog op school zit. Ik ervaar het als een rustdag. Je moet wel dingen voor school doen, maar het breekt de week en je ziet al je vrienden weer. Communicatie met klasgenoten is heel belangrijk. Er worden verhalen uitgewisseld en je kunt elkaar ook vragen stellen als je er niet helemaal uitkomt. Ik heb van de praktijklessen bij Mark veel geleerd, zaken die ik meteen op het werk kan toepassen.”
Gijs is zo goed als klaar met de opleiding eerste monteur. Hij gaat daarna starten met de opleiding werkvoorbereider. Over de toekomst is Gijs nog niet zeker. Het kan zijn dat hij over tien jaar een eigen bedrijf heeft, maar hij sluit niet uit dat hij praktijkopleider bij InstallatieWerk wordt. Ook werkvoorbereider of projectleider bij een groot bedrijf is een mogelijkheid. Gijs ziet zichzelf wel als iemand die anderen kan aansturen en begeleiden en hij wil zich verder ontplooien binnen de techniek. Hij wil het maximale uit zichzelf halen.