Een rolmodel voor vrouwen in de techniek

Vrouwen in de techniek De meeste beroepen in de bouw en techniek worden gedomineerd door mannen. Danique Kerkwijk laat zien dat ook vrouwen prima hun mannetje kunnen staan in deze branche. Als leerling elektrotechniek loopt ze stage bij installatiebedrijf Peters uit Winterswijk. “Het is vooral voor de mannen even wennen.”

Al van jongs af aan wist Danique (18) dat ze iets met techniek wilde doen. “Ik hield op school erg van handarbeid en koos op het vmbo de richting elektro- en installatietechniek. Vervolgens ben ik de opleiding installatietechniek gaan doen, maar dat was fysiek redelijk zwaar. Toen ben ik geswitcht naar elektrotechniek, dat werk is iets verfijnder en ligt me dus beter.”

Mannetje staan op bouwplaats Momenteel loopt Danique via een BOL-traject stage bij Peters Installatietechniek in Winterswijk. De eerste maanden dat ze op de bouwplaats rondliep, was het vooral voor de mannelijke collega’s even wennen, zegt ze. “Ze zien het natuurlijk niet vaak, een vrouw in de techniek. Ik werd af en toe raar aangekeken of kreeg zelfs te horen dat ik het toch niet lang vol zou houden. Pas toen ik een aantal weken meeliep, veranderde dat en zagen ze dat ook vrouwen technisch inzicht hebben en dat ik me goed staande kon houden tussen alle mannen.”

Diverse voordelen Hendrik Dijkstra, technisch directeur bij Peters, vindt de aanwezigheid van Danique een aanwinst voor het bedrijf. “Ze zorgt voor een andere dynamiek op de bouwplaats. Vrouwen denken toch net iets anders dan mannen en zijn vaak creatiever.” Danique vult aan: “Vrouwen werken vooral nauwkeuriger. Dat gaat soms een beetje ten koste van de snelheid, maar ik doe het liever in een keer goed, zodat je het later niet alsnog moet repareren.”

Minder zwaar dan vroeger Behalve dat vrouwen zorgen voor een andere dynamiek op de werkvloer, is het ook voor de instroom van leerlingen van groot belang dat meer meisjes kiezen voor een technische opleiding. Het aantal vacatures in de bouw- en technieksector groeit namelijk en tegelijkertijd kampen verschillende regio’s met een demografische krimp.

Dijkstra denkt dat vrouwen steeds beter in de branche passen. “Nieuwe materialen, gereedschap en apparatuur zorgen ervoor dat het werk fysiek een stuk minder zwaar is dan voorheen. Daardoor is het werk aantrekkelijker voor vrouwen. Zeker in de elektrotechniek kunnen vrouwen net zo veel als mannen. Behalve wat praktische aanpassingen, zoals een vrouwentoilet op de bouwplaats, willen we zo min mogelijk de nadruk leggen op de verschillen.”

Rolmodel vrouwen in techniek Als het gaat om het zorgen voor meer vrouwelijke aanwas wil Danique best een rolmodel zijn, zo geeft ze aan. “Ik vertel op open dagen hoe leuk het werk is en dat het fysiek echt niet zwaar hoeft te zijn. Behalve elektrotechniek is bijvoorbeeld ook mechatronica een mooie technische opleiding voor vrouwen. Maar ik merk dat veel meisjes bang zijn om tussen al die mannen te werken. Dat vind ik jammer, je moet namelijk in eerste instantie kijken naar het werk zelf. En als er geen nieuwe vrouwen in de techniek komen dan blijft het inderdaad een mannenwereld.”

WordPress development door Webstation