“Met deze nieuwe baan volg ik mijn hart”
En wéér heeft IWNOF er een leuke, zeer ervaren en volop gemotiveerde collega bij. Zijn naam? Richard van Dijken. Uiteraard stellen we Richard graag aan iedereen voor. Richard: “Mijn kerntaak als nieuwe instructeur is het geven van theorie- en praktijkles voor specifiek de W-kant. Nu kan ik mij volledig focussen op wat ik zo leuk vind: nieuwe collega’s opleiden.”
Aanwinst voor Groningen en Drenthe
Voor dit artikel interviewden we Richard op zijn allereerste werkdag voor IWNOF: maandag 4 september. Maar ondanks het pittige inwerkprogramma maakte Richard graag alle tijd vrij voor dit ‘voorstelrondje’: “Ik word instructeur W in het opleidingscentrum van IWNOF in zowel Hoogeveen als Groningen, dus voor monteurs in opleiding uit zowel Groningen als Drenthe. Dit loopt van BBL’ers tot en met zij-instromers. Mijn 32-urige werkweek verdeel ik tussen beide vestigingen. Zelf woon ik in Sappemeer, dus de afstanden zijn geen enkel probleem.”
Veelzijdige ervaring als monteur W
Richard is 47 jaar en deed vanaf zijn 16e, toen uiteraard nog als leerling-loodgieter, een enorm veelzijdige ervaring op als monteur W: “Maar bij mijn laatste werkgever voor IWNOF hadden we ook onze eigen vakschool. Als bijvoorbeeld een docent uitviel, gaf ik als invaller les en dat vond ik altijd heel mooi om te doen. Ook heb ik weleens les gegeven aan een avondklas waarbij ik die groep in circa 20 lessen de beginselen van een monteur W bijbracht. Met die kennis konden deze leerlingen direct meedraaien op de bouw.”
100% focus op opleiden
Uiteindelijk werd Richard door zijn schoonvader geattendeerd op de vacature voor instructeur W bij IWNOF: “We hebben daar samen goed over gepraat en ik besloot mijn hart te volgen en heb met succes gesolliciteerd. Nu kan ik mij volledig focussen op wat ik zo leuk vind: nieuwe collega’s opleiden. Bij mijn vorige werkgever was daar geen tijd voor omdat ik uiteraard overdag volop aan het sleutelen was en er geen extra ruimte op hun vakschool was om les te geven.”
Pedagogisch veelzijdig ondersteund
Richard heeft veel technische kennis: “Maar uiteraard heb je als instructeur bij IWNOF ook de nodige pedagogische kennis nodig om de instructie zo professioneel en resultaatgericht mogelijk te kunnen geven. IWNOF begeleidt mij hier heel goed in en ook ga ik omscholingen volgen. Dat start allemaal in mijn huidige inwerkperiode waarin ik natuurlijk eerst meeloop met een collega-instructeur. Ook heb ik nu twee managers als begeleider.” Richard zal eveneens de tijd nemen om ter plekke kennis te maken met alle collega’s van IWNOF in de andere opleidingslocaties: “Ook zij kunnen mij ondersteunen, bijvoorbeeld via de handige groepsapp waarin we elkaar vragen kunnen stellen en elkaar helpen.”
Picobello opleidingsapparatuur
Richard is blij met het professionele niveau van de opleidingslocaties van IWNOF in zowel Hoogeveen als Groningen: “Maar we blijven alert en actueel. Zodra zich nieuwe ontwikkelingen voordoen in het installatievak gaan we daar uiteraard in mee met onze leeropstellingen. Neem warmtepompen, daar kunnen we de monteurs in opleiding nu al heel actueel voor opleiden.”
Unieke hobby
Ondanks zijn drukke bestaan, vindt Richard ook tijd voor zijn wel heel bijzondere hobby: “Graag ga ik regelmatig naar Texel, samen met mijn vriendin, gemiddeld één keer per maand. Op dit mooie eiland ben ik vrijwilliger bij de stichting voor de Texla bunker, een Duitse communicatiebunker uit de Tweede Wereldoorlog. Momenteel zijn we deze compleet aan het restaureren en brengen deze terug in de oude, originele staat. Bijvoorbeeld ’s avonds speur ik op internet naar materiaal en apparatuur dat in de Tweede Wereldoorlog ook concreet in deze bunker heeft gestaan. Ik heb voor de restauratie de meeste elektriciteit verzorgd, hoewel ik van beroep geen elektricien ben. Maar goed, de basisregels voor elektriciteit beheers je ook als monteur W. Ook kreeg ik hulp van een vrijwilliger die wel elektricien is. Tijdens de vakanties probeer ik er ook te zijn om bezoekers te helpen ontvangen tijdens de open dagen. In feite zijn we als stichting een museum en vertel ik de bezoekers graag van alles over deze Duitse communicatiebunker. Dankzij hun entreegeld kunnen wij vervolgens weer materialen en spullen aanschaffen. Het leuke is dat ik zelf ook via een open dag gefascineerd ben geraakt door dit werk! Al met al is mijn vrijwilligerswerk voor de Texla bunker momenteel een van mijn grootste hobby’s, een stukje ontspanning.”