Beste installateur,
De tekorten op de arbeidsmarkt zijn blijvend. De installatiebranche staat hoog in de top 10 met het grootste aantal openstaande vacatures.
Er worden tot 2030 900.000 nieuwe woningen gebouwd. De energietransitie wordt aangezwengeld door de hoge energieprijzen. Komende jaren gaat een groot deel van de vakmensen met pensioen en het aantal jongeren neemt af, evenals het aantal jongeren dat kiest voor een opleiding in de techniek.
De strijd om de techneut wordt heviger door de inzet van recruiters en het bieden van hoge salarissen. Iedereen weet dat dit voor de langere termijn niet de oplossing is.
Wat kun je zelf doen om openstaande vacatures ingevuld te krijgen?
Drie tips!
Tip 1: Kijk op een andere manier naar zij-instromers voor buiten- en binnenfuncties
Zij-instromers zien de installatiebranche door de energietransitie als een toekomstbestendige branche. Er is baanzekerheid en je werkt mee aan een wereld zonder fossiele brandstoffen. Veel mensen met een baan buiten de techniek overwegen om een switch te maken naar de installatiebranche en dat wordt versterkt door campagnes van de overheid. Tientallen zij-instromers met vaak goede mbo- en/of hbo-opleidingen buiten de techniek, melden zich bij IW voor een oriënterend gesprek, een vrijblijvende meeloop-dag en basis trainingen die voor de geïnteresseerde kosteloos kan worden aangeboden.
Wie zijn die zij-instromers nou eigenlijk?
Dé zij-instromer bestaat niet. Ieder mens die de overstap naar de installatiebranche overweegt, heeft een andere achtergrond, opleiding en ervaring. Dit zijn bijvoorbeeld medewerkers uit de horeca, de logistiek, de ict en de zorg maar ook productiemedewerkers, coördinatoren en bestuurskundigen.
Neem nou Martijn die de wens heeft om smartbuildinginstallaties te ontwerpen en in bedrijf te stellen in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Martijn heeft een MBO-ICT opleiding gedaan en werkt 32 uur per week. Samen met z’n vriendin heeft hij jonge kinderen waardoor Martijn tussen 8.30 en 17.30 uur kan en wil werken.
Kandidaten die een overstap overwegen naar een nieuwe baan, gaan natuurlijk niet over één nacht ijs.
Maar wat treffen oriënterende zij-instromers aan in de installatiebranche?
- Vacatures met compleet uitgeschreven vereisten over welke vakopleidingen en ervaring je moet beschikken à dat past niet.
- Een branche waarbij 5 dagen werken en vroeg beginnen de norm is à als je zorgtaken hebt, lukt dan niet.
Het vinden van de juiste match bij installatiebedrijven is daarom een ontzettend grote uitdaging en schrikt potentiële kandidaten af.
Daarom mijn vraag aan u: “Laat oude gewoonten los en kijk hoe een zij-instromer wel waarde kan toevoegen aan uw bedrijf. De perfecte match en het schaap met 5 poten bestaan niet meer”. Kijk naar de skills van een kandidaat en hoe die voor uw bedrijf kunnen worden ingezet ook al past de kandidaat niet in het functieprofiel.
Een zij-instromer weegt de overstap naar een andere baan goed af, maar als de stap gezet is heeft u er een intrinsiek gemotiveerde collega bij die wil leren en zich wil ontwikkelen.
Vanuit een carrière buiten de techniek brengt een zij-instromer andere skills mee die waardevol kunnen zijn voor het installatiebedrijf zoals planningsvaardigheden, arbeidsethos en/of dienstbaarheid. En een zij-instromer heeft ook wensen, huidige arbeidsvoorwaarden en een werkprivé balans.
Als u daar rekening mee probeert te houden, dan is de kans op een match met een nieuwe medewerker groot.
Samengevat:
- Kijk naar Skills en laat de functieprofielen een beetje los;
- Probeer open te staan voor werktijden die mogelijk anders zijn dan u gewend bent.
IW kan u helpen met het vinden van een goede match. De afgelopen jaren heeft IW ervaringen opgedaan op het gebied van werven, selecteren, opleiden en begeleiden van duurzame instroom van technisch gekwalificeerd personeel in de installatiebranche. En dat zien we terug in onze behaalde resultaten waarvan honderden zij-instromers inmiddels een nieuwe baan binnen de installatiebranche hebben gevonden. Voorbeelden van succesvol geplaatste zij-instromers zijn Beata, Sytze en Farzin.
Momenteel is er een groot aanbod van potentiële medewerkers die overwegen om een switch te maken naar de installatiebranche.
Pak nu die kans en neem contact op met Linda Lina (l.lina@iwnh.nl / 06-22692301) of Wouter Stam (w.stam@iwnh.nl / 06-42525636).
Tip 2: Werk actief aan interne doorstroom binnen je bedrijf
Stimuleer interne doorstroom van medewerkers. Door in gesprek te gaan met je medewerkers kun je een toekomst- en groeiperspectief bieden.
Maak daarvoor een stappenplan met bijbehorende werkervaring, opleidingen en trainingen.
Monteur ? Eerste Monteur ? Specialist
? Werkvoorbereider /Tekenaar / Calculator
? Leidinggevend monteur à Montageleider
De doorstroom van Monteur naar Eerste Monteur lukt in de praktijk vaak wel, maar voor een stap naar een specialisatie, de werkvoorbereiding of montageleider is meer nodig zoals een goed gesprek en daaropvolgend een ontwikkelplan met voortgangsgesprekken.
Door werk te maken van interne doorstroom bied je perspectief aan je huidige mensen en creëer je ruimte en begeleidingscapaciteit voor nieuwkomers.
Kun je hulp gebruiken bij het gesprek en/of het ontwikkelplan? De opleidingsadviseurs van IW kunnen je daar vrijblijvend bij helpen.
Neem contact op met Martine Hamstra (m.hamstra@iwnh.nl / 06-54228343).
Tip 3: Draag voorgaande twee punten veelvuldig uit naar uw chefmonteurs en/of managementteamleden.
Dat u bovenstaande tips wilt doorvoeren betekent nog niet dat uw chefmonteurs en/of managementteamleden daarnaar handelen.
Grote kans dat zij voorlopig het schaap met vijf poten proberen te vinden en allerlei kandidaten met goede skills voorbij laten gaan.
Draag daarom veelvuldig uit dat u het belangrijk vindt dat doorstroom binnen uw bedrijf wordt versneld en dat je op een andere manier naar zij-instromers kunt kijken.
Ronald Olij
Directeur IW Noord-Holland