IW Actueel

Hotspot Installatietechniek in Helmond geopend!

Op 24 februari is de Hotspot Installatietechniek in Helmond geopend. Dit is de plek waar installatietechnici zich opmaken voor de energietransitie. Hier werken zij aan de meest geavanceerde apparaten, om daarna – letterlijk – aan een duurzame toekomst te bouwen.

Het nijpende tekort aan installatietechnici verhelpen, dat zien Ingeborgh Janssen Reinen (Voorzitter College van Bestuur ROC Ter AA) , Ton Gerritsen (Directeur IW Brabant-Zeeland) en Jack van Boxmeer (Directeur IW Zuid-Oost) als een gezamenlijke opdracht. De opleiders werken nauw samen om met spoed mensen op te kunnen leiden die klaar zijn voor de energietransitie. Niet alleen middelbare scholieren die een vervolgstudie kiezen, maar ook zij-instromers en mensen die zich willen omscholen.
De nieuwste installaties vragen veel specialistische kennis van degene die ze installeren en onderhouden. Studenten worden hiervoor in het praktijklokaal opgeleid.

Futuristische hotspot

In de samenwerking van Ter AA en de IW-opleiders werken de toekomstige monteurs en installateurs aan hun opleiding in de Hotspot Installatietechniek in Helmond. Deze leeromgeving geeft een inkijk in de toekomst: hier staat de nieuwste apparatuur op het gebied van warmtepompen en elektrotechniek. Tijdens de opdrachten worden studenten in Helmond begeleid door Praktijkopleiders die werkzaam zijn bij IW. Ook medewerkers van de regionale installatiebedrijven worden ingezet bij de praktijkopleidingen om zo de dagelijkse praktijk in te brengen in het hedendaagse onderwijs. Onderwijs en praktijk zijn op deze manier zodanig met elkaar verweven, dat studenten na diplomering naadloos in de praktijk instromen.

Installatietechniek in de energietransitie

Vakmensen met vergaande technische kennis zijn hard nodig in de energietransitie. Nieuwbouw wordt voorzien van de nieuwste apparatuur, maar ook bestaande bouw wordt de komende jaren omgekapt naar duurzamere energievoorziening. Vakmensen op dit gebied zijn schaars. En de energietransitie vraagt veel van de nieuwe generatie installatiemonteurs.

WordPress development door Webstation