IW Actueel

Vers van de pers; Het magazine Vastgeroest!

Met trots overhandigen wij onze contacten dit unieke magazine. Met Vastgeroest wensen wij iedereen mee te nemen in beeldvorming rondom techniek en technologie. En deze beeldvorming ‘los te maken’ van de heersende taal en [denk]beelden.

Er valt niet aan te ontkomen dat we deze samenwerking eerst aan u willen voorstellen. We gaan in op het programma Sterk Techniek Onderwijs om vanuit dit programma een heel belangrijk item bij de kop te vatten; namelijk Beeldvorming. Vanuit de Beeldvorming en Professionalisering van onderwijs is ons Framing-onderzoek uitgevoerd en heeft dit het prachtige magazine Vastgeroest opgeleverd.

Wat vooraf ging

Voor de periode 2020 t/m 2023 wordt in Nederland geïnvesteerd in het VMBO om Techniek & Technologie beter vorm en inhoud te geven in de lessen, om de relatie tussen bedrijfsleven en onderwijs te versterken en leerlingen te werven voor – op termijn – de continuïteit van personeel voor bedrijven. Dit laatste gevat met de noemer ‘doorlopende leerlijn’.
Onder de naam Sterk Techniek Onderwijs [STO] is Nederland in regio’s verdeeld waarbij binnen de regio VMBO-scholen onderling samenwerken. Tussen regio’s vindt ook samenwerking plaats. Wij – de regio’s Noordwest Veluwe, Kampen en Zwolle – hebben onze krachten gebundeld op onderwerpen welke ons gezamenlijk raken; ‘Professionalisering van docenten’ en ‘Beeldvorming rondom techniek en technologie’. Daarbij hebben we koepelorganisaties OBM, IWNOF, Bouwmensen en TechniekAcademie laten aanhaken. Allen zitten immers met gelijke vragen hoe mensen te vinden die in de techniek willen werken.

Framing

Vanuit Framing [beeldvorming rondom een thema en dit aanpassen naar betere beeldvorming] hebben wij met bureau Taalstrategie onderzocht hoe het staat met de beeldvorming rondom techniek, welke beelden frames hier dan leven en dan de belangrijkste stap; hoe deze framing te verdringen door betere en realistischere frames. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder leerlingen, docenten en bedrijven.

Vastgeroest

Het resultaat; Vastgeroest. Een magazine om kinderen, ouders, leerlingen, docenten, mentoren, decanen, ondernemers, medewerkers binnen bedrijven en andere geïnteresseerden zich bewust te laten worden van de heersende frames en hoe hier mee om te gaan als het bewuste frame zich voordoet in de dagelijkse praktijk.

Oefening baart kunst

Door te oefenen met het herkennen van frames en gericht in te zetten [re-]acties, wordt de beeldvorming rondom techniek en technologie beter.

Partners-in-project

Op de volgende sites is ook informatie te vinden over Vastgeroest, STOottroepen Techniek, Sterk Techniek Onderwijs en koepelorganisaties.
Sterk Techniek Onderwijs www.SterkTechniekOnderwijs.nl
STOottroepen Techniek / Vastgeroest www.STOottroepenTechniek.nl
Opleidingsbedrijf Metaal Oost Nederland www.OBM.nl
Installatiewerk Nederland Noord, Oost & Flevoland www.IWnederland.nl
Bouwmensen Nunspeet www.Bouwmensen.nl
De Techniek Academie www.DeTechniekAcademie.nl

 

WordPress development door Webstation