IW Actueel

IW Nederland, ROVC, LPD Techniek en Maintec lanceren samen met Binnenklimaat Nederland een opleiding tot monteur luchtkanalen

IW Nederland lanceert samen met ROVC, LPD Techniek en Maintec een opleiding waarmee deelnemers na twee weken praktisch inzetbaar zijn als monteur luchtkanalen. De opleiding is speciaal opgezet voor zij-instromers in de techniek of technici die een andere uitdaging zoeken. Snelle functionele inzetbaarheid is hierbij het uitgangspunt. Op vrijdag 21 januari 2022 tekenden de partijen samen met Binnenklimaat Nederland de samenwerkingsovereenkomst. De eerste groep van tien zij-instromers start in februari. De totstandkoming van de opleiding is mede mogelijk gemaakt door een SLIM-subsidie uitgegeven door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Erkende opleiding maakt zij-instromers na twee weken functioneel inzetbaar

Na twee weken functioneel inzetbaar
De opleiding wordt erkend door het Vakcentrum Binnenklimaattechniek van branchevereniging Binnenklimaat Nederland. Leden daarvan hebben meegedacht over de opzet en inhoud van de leerlijn. Deze is zo ingericht dat deelnemers direct aan het werk kunnen na het volgen van een  tweeweekse basistraining. In de eerste week van de training krijgen deelnemers een introductie in luchtbehandeling- en distributie, gevolgd door een VCA veiligheidstraining. Ook oefenen ze met werken op hoogte. Vervolgens ontwikkelen ze in vijf dagen de basisvaardigheden van het werken met gereedschap en materialen. De basistraining wordt afgesloten met het herkennen en ervaren van luchtdistributiesystemen.

Erkend diploma
Na twee weken gaat de deelnemer direct aan de slag bij een van de aangesloten bedrijven. In de tien maanden daarna komt de deelnemer twaalf keer terug voor een extra praktijkdag die wordt verzorgd door IW. Na elke praktijkdag krijgt de deelnemer een aantal werkplekopdrachten mee. Na afloop van de twaalfde praktijkdag vindt een eindbeoordeling plaats op basis van tussentijdse beoordelingen. Bij een voldoende ontvangt de deelnemer het diploma Monteur Luchtkanalen, erkend door het Vakcentrum Binnenklimaattechniek.

Jan Willem van Bruggen, directeur Opleidingen bij IW Nederland: “Deze opleiding is opnieuw een voorbeeld van hoe door samenwerking, snel op de vraag van bedrijven ingespeeld kan worden. LPD Techniek verwoordde het vereiste vakmanschap van de monteur luchtkanalen, waarna IW, ROVC en Maintec tot een invulling van de opleiding kwamen. Door de betrokkenheid van branchevereniging Binnenklimaat Klimaat Nederland is bovendien sprake van een voor bedrijven herkenbaar diploma. Pure winst in mijn ogen.”

John Huizing, directeur bij ROVC: “Werken in luchtkanalen en luchtdistributie is nog steeds behoorlijk onbekend. Dat is zonde, want luchtkanalen zijn essentieel voor het toevoeren van verse buitenlucht en het afvoeren van vervuilde binnenlucht. Door de coronapandemie ziet men het belang hiervan steeds meer in, waardoor de vraag naar monteurs toeneemt. Met de snelle inzetbaarheid van de deelnemers helpen we werkgevers die staan te springen om nieuwe mensen. Het snel aan de slag gaan is ook goed voor de deelnemers, want in de praktijk leer je een vak natuurlijk het best. Op deze manier ontdekken mensen tevens hoe veelzijdig het vak is en welke diverse ontwikkelingsmogelijkheden werken in de klimaattechniek brengt.”

Eerste groep van start
Begin februari start de eerste groep met de opleiding. Dankzij de inspanningen van detacheerders van LPD Techniek en Maintec zijn de volgende twee groepen ook al gevuld. Op korte termijn volgen nog meer nieuwe groepen. Het succes van de aanmeldingen schrijven de partijen toe aan de relatief snel te leren techniek. Hierdoor hoeven deelnemers weinig in de schoolbanken te zitten en kunnen ze direct in de praktijk aan het werk.

Opleiding Monteur Luchtkanalen
De opleiding/training tot Monteur Luchtkanalen

Onderdeel Basistraining

  • 2 dagen door ROVC in Ede
  • 5 dagen door Maintec in Amersfoort

Onderdeel Praktijkdagen

  • 12 dagen door IW-NOF in Hengelo

Afsluiting met een branchediploma van Binnenklimaat Nederland

Vooralsnog wordt de opleiding/training door IW NOF verzorgd en wel in Hengelo.

WordPress development door Webstation