IW Actueel

Nieuw schooljaar staat voor de boeg

Op donderdag 8 september wordt het nieuwe mbo-schooljaar officieel geopend. Samen met Gilde Opleidingen gaan we dan weer los om alle mbo-studenten in de werktuigkundige- en elektrotechnische installaties een praktijkgerichte opleiding te bieden met als doel: een vaste baan bij één van de vele verschillende installatiebedrijven in Limburg en Zuid-Oost Brabant.

Het aankomend schooljaar stromen er tussen de 100 en 125 nieuwe studenten in, die allemaal een werktuigkundige- of elektrotechnische opleiding gaan volgen.

Jongeren enthousiasmeren voor de elektro- en installatietechniek

Mooi om te zien dat een jaar van harde inspanningen wat betreft het werven van studenten zich nu ook uitbetaald! Gezien de tekorten aan werknemers in vrijwel alle branches is het ook voor ons een steeds zwaarder “gevecht” en om hetzelfde te bereiken als een jaar geleden, moeten we er dit maal, twee keer zoveel energie insteken. Dit doen we natuurlijk graag maar het blijft een uitdaging om voortdurend te zoeken om jongeren te enthousiasmeren voor het mooiste vak dat er bestaat (ja, ik ben bevooroordeeld).

Ons doel? Opleiden opleiden opleiden!

Innovatie is wat in onze branche de klok slaat. Ongetwijfeld heeft iedereen die dit leest ondertussen een bericht gekregen van de energieleverancier dat het factuurbedrag gaat verdubbelen en ongetwijfeld zijn er velen van jullie die nu denken: “wat gaan we daaraan doen?”. En precies dat, dat maakt onze branche zo mooi. Wij hebben de middelen, kennis en expertise in huis om op die vraag een antwoord te geven. En om die mooie plannen te verwezenlijken hebben we gewoon heel veel gekwalificeerde mensen nodig.

Gelukkig stromen er nu dus tussen de 100 en 125 nieuwe studenten in. We gaan er dan ook weer alle energie in stoppen om die studenten over de eindstreep te trekken. Dit doen we onder andere door het maken van roosters, het bieden van interessant onderwijs, toffe stages en BBL plekken regelen, bedrijven meenemen in het onderwijs, onze opleidingswerkplaats up-to-date houden, praktijkexamens organiseren, etc… En daar werken we met zijn allen keihard voor!

Loopt dat werven en opleiden altijd vlekkeloos?

Het is en het blijft natuurlijk mensenwerk. Het komt namelijk ook ieder jaar voor dat studenten erachter komen dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt. Dat is natuurlijk erg vervelend, vooral voor de student. Wij helpen deze natuurlijk om een passende vervolgkeuze te maken. Een ander deel laat niet het gewenste gedrag zien en zal uiteindelijk een andere plek moeten zoeken. Maar het overgrote deel zal de opleiding succesvol afsluiten zodat we aan het eind van het schooljaar ook weer een mooie diploma uitreiking kunnen organiseren. En dat is toch waar we het allemaal voor doen!

 De cirkel is dan rond en dan gaan we weer van voren af aan beginnen. Of dat saai is?
Absoluut niet! In een schooljaar gebeurt er zoveel dat geen enkele dag hetzelfde is. Natuurlijk verandert het onderwijsprogramma niet zoveel, maar er komen steeds nieuwe studenten met nieuwe uitdagingen. Dat geeft onze participanten de drive om nog harder te werken om alle kikkers in de kruiwagen te houden zodat jullie (de installateurs) de opdrachten aankunnen zonder dat de klanten al te lang hoeven te wachten.

Veel installateurs denken dat ze zelf goed kunnen opleiden en daar niemand bij nodig te hebben. Natuurlijk is dat hun goed recht maar er is één groot verschil:

‘’Installateurs maken installaties en daar zetten ze mensen bij in. Bij IW doen we het tegenovergestelde: monteurs opleiden en daar installaties bij inzetten. Daar waarbij de installateur de installatie het doel is, daar is bij ons de installatie een middel (voel je hem?).’’

Vakmensen opleiden dat doen we samen

Ik kan dan ook alleen maar adviseren: blijf vakmensen opleiden, in samenwerking met partijen die daarin gespecialiseerd zijn. Dat kost natuurlijk geld, maar heb je ook al eens kritisch gekeken naar wat dit jou kan opleveren?

Heb ik jouw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op, dan berekenen we wat een samenwerking jou als organisatie kan opleveren. En dan leiden we in de toekomst wellicht samen een nieuwe generatie vakmensen op. Want opleiden, doen we samen

WordPress development door Webstation