IW Actueel

Praktijkopleider Johnny van Diermen genomineerd voor ‘TopCoach van het Jaar verkiezing’

“Dankzij mijn leerlingen bén ik al kampioen!”

Wij Techniek organiseert op dinsdag 12 december 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht wederom de ‘TopCoach van het Jaar verkiezing’. Een grote blijk van waardering voor alle praktijkopleiders die elke dag hun uiterste best doen om de technische installatiebranche te versterken en hun medewerkers en leerlingen te inspireren. Zij zijn ontzettend belangrijk voor de branche en voor de nieuwe generatie talentvolle vakmensen. En het goede nieuws? Onze eigen praktijkopleider Johnny van Diermen is genomineerd in de categorie Opleidingsbedrijf, samen met zes collega’s. IWNOF is supertrots op Johnny die er nuchter onder blijft: “Ik ben nú al kampioen met de fantastische leerlingen die mij hebben genomineerd en die ik elke dag mag begeleiden.”

Topcoaches als Johnny? Onmisbaar!
Goede leerbedrijven en praktijkbegeleiders zijn onmisbaar voor nieuwe medewerkers. Een zachte landing in het bedrijf en de branche is belangrijk, zeker in een krappe arbeidsmarkt. Een top coach brengt leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij, begeleidt hen bij de opleiding, werkt ze in en enthousiasmeert hen voor het vak. (Leerling)werknemers, leidinggevenden en collega’s zijn het afgelopen half jaar in de gelegenheid geweest om hun praktijkbegeleider aan te melden voor de Landelijke Verkiezing TopCoach van het Jaar 2023. En….volgens zijn studenten behoort praktijkbegeleider Johnny van Diermen in deze topcategorie! “Alleen die nominatie is voor mij al de hoofdprijs!”, aldus Johnny.

Focus op motiveren en begeleiden
De 42-jarige Johnny is sinds 2017 praktijkbegeleider voor IWNOF op het Zwolse Deltion College: “Daarvóór ben ik doorgegroeid van leerling-monteur tot leidinggevend monteur. Ik ben nog opgeleid door de voorloper van IWNOF. Mijn overstap naar het onderwijs bevalt mij nog steeds heel goed. Niet alleen de technische kennisoverdracht naar studenten, maar vooral het positief en motiverend omgaan met deze groep veelbelovende groep jonge mensen. Uiteraard is mijn technische kennis op orde, maar vooral in het coachen van leerlingen zit mijn kracht. Daar haal ik heel veel voldoening uit. Het is super belangrijk bij jonge mensen om verder te kijken dan alleen de kennisoverdracht van de harde techniek.”

De student staat centraal
Johnny ziet het hele spectrum langskomen: “Van zeer gemotiveerde studenten tot en met de groep die het eigenlijk nog niet goed weet en heel erg zoekend is, én alles wat daartussen zit. Mijn kracht? Ik kan mij heel goed verplaatsen in de beleving van studenten en hen daardoor intensief begeleiden. Zowel de studenten die nog zoekend zijn alsook de studenten die bewust de keuze maken voor een studie en loopbaan in de installatietechniek. Ik ben niet het centrale punt en dat zijn ook de bedrijven niet, maar de monteur in opleiding is dat wel, een wereld van verschil. Per student kijk ik heel scherp naar wat die nodig heeft, wat ik kan bieden en waar ik een student juist extra moet begeleiden of loslaten? Met mijn studenten voer ik hele open gesprekken over wat ze écht nodig hebben en wat hen diep van binnen bezighoudt. Mijn doel? Studenten niet alleen een diploma helpen halen, maar ook zorgen dat er een betékenis aan dit diploma hangt.”

Pittige selectieronden
Om uiteindelijk genomineerd te worden moest Johnny meerdere selectieronden zien door te komen: “Om te beginnen moeten er genoeg studenten zijn die je opgeven, en dat is bij mij dus gebeurd.
In de volgende rondes krijg je een interview met een jurylid en je antwoorden worden gewogen door de voltallige jury. Dan valt de beslissing of je doorgaat naar de laatste ronde en heb ik videofilmpjes moeten maken over hoe ik mijn lessen vormgeef en wat mij trots maakt op mijn studenten. Die laatste input wordt waarschijnlijk gedeeld met het publiek tijdens het slotevent van de ‘TopCoach van het Jaar verkiezing’ op dinsdag 12 december.”

Altijd willen verbeteren
Of Johnny nu wint of niet: “Ik blijf mijzelf altijd verbeterdoelen stellen, ik sta altijd open voor verbetering. Mij hoor je bijvoorbeeld nooit zeggen: ‘dit doe ik al 20 jaar zo.’ Een voorbeeld? Ik heb recent een workshop meegedraaid over hoe om te gaan met generatie Z. Die jongeren vergen een totaal andere didactische benadering dan ikzelf in mijn opleiding heb gehad. Super interessant, want dat is uiteindelijk de generatie waar ik mee moet werken. Kletsverhalen? Daar prikken deze jongeren dwars doorheen.”

Advies aan andere praktijkbegeleiders
Tot slot heeft Johnny een advies aan andere praktijkbegeleiders die ook een topper willen worden: “Ga in de belevingswereld van de student zitten, die is compleet anders dan die van onze generatie. En ook: laat je eventuele vooroordelen over jongeren liggen.”

Kijk live mee!
Ben je niet bij het event? De ‘TopCoach van het Jaar verkiezing’ is op dinsdag 12 december vanaf 16.45 uur te volgen via een livestream op het Facebook-account van Wij Techniek.

WordPress development door Webstation