IW Actueel

Mbo vaktalent kruist de degens tijdens kwalificaties NK

Kwalificatierondes NK installatietechniek en elektrotechniek dit jaar bij IW Den Bosch en IW Heerhugowaard

De komende drie weken komen getalenteerde mbo-techniekstudenten bij elkaar om zich te kwalificeren voor de Nederlandse kampioenschappen in de vakgebieden installatietechniek en elektrotechniek. De kwalificatierondes voor de Nederlandse Skills-kampioenschappen voor installatiemonteurs worden dit jaar, in samenwerking met het Koning Willem I College en het Horizon College, gehouden op twee praktijklocaties van opleidingsbedrijf IW Nederland in respectievelijk Den Bosch en Heerhugowaard.

Op dinsdag 16 januari en donderdag 18 januari komen de deelnemers aan de kwalificaties voor installatietechniek (sanitaire- en verwarmingstechnicus) in Den Bosch bijeen. Op dinsdag 30 januari en donderdag 1 februari zijn in Heerhugowaard de kwalificatierondes voor het kampioenschap elektrotechniek (elektrotechnicus gebouwen). De winnaars van de voorrondes ontmoeten elkaar tijdens Skills The Finals 2024, de Nederlandse kampioenschappen voor mbo-vaktalent waarin een breed scala aan beroepen vertegenwoordigd is. Die finales vinden dit jaar plaats op donderdag 21 en vrijdag 22 maart in de Brabanthallen, Den Bosch.

Laatste trends
De deelnemers worden tijdens de kwalificatiewedstrijden uitgedaagd om te laten zien dat ze goed mee kunnen in de laatste trends en ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De wedstrijden bepalen niet alleen wie de beste deelnemers zijn; ze geven ook inzicht in de voortgang van hun respectievelijke vakgebieden. Er wordt gewerkt met de nieuwste materialen, technieken en gereedschappen. Met uitdagende opdrachten doen de organisatoren van WorldSkills een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de deelnemers. Daarnaast is er ook aandacht voor vakoverstijgende bekwaamheden, de zogenaamde ’21ste-eeuwse vaardigheden’. Ook die competenties worden meegewogen in de eindbeoordelingen. Zo moeten de jonge vaklieden onder meer laten zien dat ze efficiënt kunnen organiseren. “De WorldSkills-competitie geeft daarmee ook een goed beeld van hoe mbo-studenten in de techniek tegenwoordig niet alleen worden opgeleid tot bekwame vakmensen, maar ook tot volwassenen die in de praktijk verantwoordelijkheid kunnen dragen”, zegt IW Nederland-voorzitter Ronald Olij over de competities.

WorldSkills Netherlands
De organisatie van de Skills Heroes vakwedstrijden is in handen van WorldSkills Netherlands. De competities beslaan een breed scala beroepsopleidingen, van techniek tot zorg en van retail tot grafische vormgeving. WorldSkills Netherlands wil met de competities de aandacht vestigen op het belang van vakmanschap en goed beroepsonderwijs. WorldSkills Netherlands verzorgt ook de Nederlandse deelname aan de internationale competities EuroSkills en WorldSkills, het respectievelijke EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Nanda van Wijngaarden (IW Noord-Holland)
Email: n.vanwijngaarden@iw.nl Telefoon: +31 (0) 6 22773277

Leonie van den Arend (IW Zuid & Midden)
Email: l.vandenarend@iw.nl Telefoon: +31 (0) 6 15245962

WordPress development door Webstation