Twee Zuidoost-Brabanders in finale Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent

Tim Roedts uit Eindhoven en Ralf van de Kerkhof uit Beek en Donk kanshebbers in MBO kampioenschappen

Maar liefst twee Zuidoost-Brabanders mogen zich deze week in de Utrechtse Jaarbeurs meten met de besten in hun vakgebied tijdens de Skills Finals kampioenschappen 2022 voor uitzonderlijk MBO vaktalent. Tim Roedts (19) uit Eindhoven en Ralf van de Kerkhof (18) uit Beek en Donk zijn finalisten in de respectievelijke categorieën ‘elektrotechnicus gebouwen’ en ‘sanitair- en verwarmingstechnicus’.

“Heel nerveus ben ik niet. Voor mij is vooral de ervaring van het meedoen belangrijk”, vertelt Tim Roedts over zijn deelname aan de Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent. Die ervaring heeft hem onder meer opgeleverd dat hij een extra cursus domotica, ofwel ´huistechnologiesystemen´, heeft kunnen volgen. “Dat heeft een nieuwe wereld voor me geopend. Daar wil ik me misschien wel verder in specialiseren.” Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april neemt hij in Utrecht deel aan de Skills Finals kampioenschappen 2022 voor uitzonderlijk MBO vaktalent. Roedts en Van de Kerkhof worden beiden door opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland voorbereid op deelname aan de finales.

Ralf van de Kerkhof

Strategisch wedijveren

Ralf van de Kerhof meet zich met monteurs in opleiding in de categorie ‘sanitair- en verwarmingstechnicus’. Hij durft zich nog geen kanshebber te noemen voor het Nederlands kampioenschap, maar hij weet wel dat hij straks niet met knikkende knieën in de Jaarbeurs staat. “Tijdsdruk speelt bij mij geen grote rol. Ik concentreer me met name op zaken als secuur werken en weinig materiaalverspilling.” Tijdens de kwalificaties hadden maar enkele deelnemers hun opdrachten helemaal voltooid. Ook Van de Kerkhof kreeg niet alles af, maar hij hield het hoofd koel en werkte heel strategisch toe naar zijn selectie voor de finale. “Ik ben me vooral gaan toeleggen op de onderdelen waar ik de meeste punten mee kon scoren. Zo heb ik de finale gehaald.”

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in hun vakgebieden treden de beide monteurs in opleiding aan tegen zeven vakgenoten. De in totaal acht jonge talenten per categorie strijden twee dagen om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Van de acht concurrenten komen er verschillende uit de stallen van IW-opleidingsbedrijven.

Tim Roedts

Leerwerkbegeleiders

Dat maakt het kampioenschap voor Harold Hellings en Tom Peeters, de leerwerkbegeleiders van de twee Zuidoost-Brabanders extra spannend. Hun topleerlingen kruisen immers ook de degens met studenten van IW-collega’s uit andere delen van het land. “Het is zeker niet voor het eerst dat dit voorkomt”, zegt IW-perswoordvoerder Leonie van den Arend daarover. “Het zorgt altijd voor een gezonde collegiale competitie binnen ons opleidingsbedrijf.”

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.

WordPress development door Webstation