IW Actueel

Jordy de Blaeij wint brons tijdens NK vakwedstrijd Sanitaire- en verwarmingstechnicus

Na twee dagen competitie in de Utrechtse Jaarbeurs heeft, de Axelaar Jordy de Blaeij de derde plaats veroverd op het erepodium van de Nederlands kampioenschappen ‘sanitair- en verwarmingstechniek’. Sam Strijbis uit Dirkshorn (NH) is Nederlands kampioen geworden. Joep Stamer pakte zilver.

Tijdens de finales heeft de installateur in opleiding het opgenomen tegen zeven vakgenoten die zich in de voorrondes hebben gekwalificeerd. De in totaal acht jonge talenten hebben twee dagen gestreden om het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied. Maar liefst vijf van de acht finalisten komen uit de stallen van IW Nederland. De Blaeij is in opleiding bij IW Brabant-Zeeland en ROC Scalda in Goes.

Werktuigkundige installaties

De categorie ‘sanitair- en verwarmingstechniek’ is een vakgebied waarin installatiemonteurs woningen en bedrijfsgebouwen voorzien van geavanceerde klimaattechniek, verwarmingsinstallaties en sanitaire voorzieningen. Het beroep is de voorzetting van wat ooit bekend stond als het ‘loodgietersvak’. Die term is in onbruik geraakt door de technische ontwikkelingen in de installatietechniek. “Een installatiemonteur sanitair- en verwarmingstechniek legt tegenwoordig complexe systemen aan waarbij steeds meer elektronische en digitale aansturing wordt gebruikt”, zegt bestuursvoorzitter Ronald Olij van IW Nederland daarover. IW is marktleider in het Nederlands vakonderwijs voor installatietechniek. “Ook werken de installatiemonteurs tegenwoordig met veel meer innovatieve gereedschappen en materialen dan de loodgieter van weleer. Dat heeft het vak en de opleiding erg interessant gemaakt voor mensen die affiniteit hebben met techniek.” Door de toenemende woningbehoefte en daaruit voorvloeiende bouwactiviteit in Nederland is in de installatietechniek grote vraag naar goed geschoold personeel. “Het vak biedt daardoor, zowel voor nieuwkomers als voor zij-instromers, goede baangaranties en arbeidsvoorwaarden”, aldus Olij.

Verduurzaming en energietransitie

Maar ook door de energietransitie en het verduurzamingsbeleid neemt de vraag naar goede installatiemonteurs toe. “De ontwikkelingen in onze sector gaan razendsnel. Er is een tekort aan personeel. Wie voor dit vak kiest, weet zich niet alleen verzekerd van werk in overvloed; het is ook een vak dat garant staat voor een leven lang professionele en persoonlijke ontwikkeling”, zegt Olij. “Er wordt door de sector veel geïnvesteerd in opleiding, zowel voor nieuwkomers als voor medewerkers die al langer in het vak zitten.”

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten in verschillende beroepsgroepen. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.

WordPress development door Webstation