IW Actueel

West-Brabanders in finale Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent

Thom Oosterbos uit Roosendaal en Teun Stoffels uit Halsteren in finales MBO kampioenschappen

Maar liefst twee West-Brabanders mogen zich deze week meten met de besten in hun vakgebied tijdens de Skills Finals kampioenschappen 2022 voor uitzonderlijk MBO vaktalent in de Utrechtse Jaarbeurs. Thom Oosterbos (19) uit Roosendaal en Teun Stoffels (19) uit Halsteren zijn finalisten in de respectievelijke categorieën ‘elektrotechnicus gebouwen’ en ‘sanitair- en verwarmingstechnicus’.

“Ik denk niet dat ik heel zenuwachtig ben straks”, weet Thom Oosterbos (19) uit Roosendaal nu al te vertellen over zijn deelname aan de Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent. “Ik probeer het gewoon te zien als een normale werkopdracht en niet als een wedstrijd.” Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april neemt hij in Utrecht deel aan de Skills Finals kampioenschappen 2022 voor uitzonderlijk MBO vaktalent. Oosterbos en Stoffels worden door opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland voorbereid op deelname aan de kampioenschappen.

Teun Stoffels

Tijdsdruk

Stoffels vindt zijn deelname aan de finale wél spannend. “Voor mij is de tijdsdruk de grootste uitdaging. De kunst is voor mij om rustig te blijven als het even niet meezit.” Toch heeft de monteur in opleiding alle vertrouwen van zijn leerwerkbegeleider Ralph van Emmerik. “Ik heb hoge verwachtingen van Teun. Hij is er klaar voor.”

Stoffels zelf probeert het hoofd koel te houden. “Ikzelf probeer de verwachtingen wat te temperen, maar ik heb me inderdaad wel goed voorbereid. Ralph helpt me daarbij waar hij kan en ik kan voor mijn training altijd gebruik maken van de praktijklocatie van IW in Bergen op Zoom. Dat is prima geregeld.”

Concurrenten

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in hun respectievelijke vakgebieden treden elk van de twee West-Brabanders aan tegen zeven vakgenoten. De in totaal acht jonge talenten per categorie strijden twee dagen om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Verschillende van de concurrenten komen, net als Oosterbos en Stoffels, uit de stallen van IW-opleidingsbedrijven.

Dat maakt het kampioenschap voor Mark van Gils, de leerwerkbegeleider van Oosterbos, en Ralph van Emmerik extra spannend. Hun topleerlingen kruisen immers ook de degens met leerlingen van IW-collega’s uit andere delen van het land. “Dat is zeker niet voor het eerst dat dit voorkomt”, zegt IW-perswoordvoerder Leonie van den Arend daarover. “Het zorgt altijd voor een gezonde collegiale competitie binnen ons opleidingsbedrijf.”

Handig en leergierig

Oosterbos is volgens Van Gils zeker een kanshebber voor de eerste plaats. “Het is een sterk spelersveld, maar Thom staat zijn mannetje, denk ik. Hij is heel rustig,  handig en leergierig. Hij pikt nieuwe leerstof ook makkelijk op. Voor de deelname aan Skills Finals heeft hij ook nieuwe dingen moeten leren. Hij volgde onder meer een vijfdaagse training domotica. Thom is ook snel. Tijdens de kwalificaties had hij al zijn opdrachten af.”

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.

WordPress development door Webstation