IW Actueel

Preventiemedewerkers in de spotlight: wat houdt de functie in en hoe kan je veiliger werken?

Maak kennis met Marijn en Annick, onze preventiemedewerkers!

Bij IW vinden we het heel belangrijk dat onze Monteurs in Opleiding (mio’s) veilig kunnen werken. We hebben daarom onder andere 2 preventiemedewerkers, Marijn en Annick. Als preventiemedewerkers zijn ze vooral bezig met welke veiligheidsrisico’s er zijn voor de mio’s en in het bedrijf. Om deze risico’s zoveel mogelijk te verkleinen worden praktische oplossingen bedacht.

Hi, ik ben Annick Cerfontain

Ik ben één van de preventiemedewerkers binnen IW Noord-Holland. Ik werk inmiddels ruim 11 jaar bij IW en doe dit nog steeds met veel plezier.

Als preventiemedewerkers werken mijn collega Marijn en ik aan het verbeteren van veilige werkomstandigheden en het voorkomen van ongevallen.

Zo hebben wij met name een signalerende en adviserende rol. Maar ook het opstellen van de Risico-Inventarisatie en Evaluatie en het bijhouden van een plan van aanpak voor onze locaties is één van de taken waar wij veel tijd in steken. Daarnaast heb ik samen met mijn collega Marijn uitgebreid contact met een mio op het moment dat er een ongeval of incident heeft plaatsgevonden.

Ik ben meestal te vinden op onze opleidingslocatie in Heerhugowaard. Dit komt omdat ik naast preventie- medewerker ook HR-medewerker ben. Deze combinatie maakt mijn werk erg afwisselend. Juist deze variatie in het werk, de contacten en bezoeken aan de verschillende locaties en de vaak leuke en interessante gesprekken met monteurs in opleiding maken dat ik nog iedere dag leer en veel plezier uit mijn werk haal.

 

Marijn van Geluk:
‘Veiligheid begint bij jezelf’

‘Helaas zijn de meest voorkomende ongevallen op de werkvloer het makkelijkst om te voorkomen, zoals verkeerd gebruik van PBM’s of mio’s die niet goed opletten en zo struikelen of vallen. Elke praktijkdag beginnen we met de ‘Ten Minutes of Safety’. Hierin bespreken we onder andere hoe we dit soort ongevallen kunnen voorkomen. Ook geven we verschillende veiligheid toolboxen aan onze mio’s om veiliger te werken.’

Ik ben Marijn van Geluk

Ruim 16 jaar ben ik werkzaam bij IW Noord-Holland als instructeur Elektrotechniek op onze opleidingslocatie in Beverwijk. Dit doe ik nog steeds met veel plezier. Naast mijn werk als instructeur ben ik 1 dag per week preventiemedewerker.

Het leukste aan mijn functie bij IW Noord-Holland vind ik het dagelijks werken met jonge mensen en dat ik onze mio’s verder kan helpen. Je leert ze niet alleen een vak, maar helpt ze ook verder naar de volgende stap in hun leven.’

Ik probeer altijd het goede voorbeeld te geven aan de mio’s. Op de bouw in de praktijk wordt er soms wel eens licht gedacht over de veiligheidsmaatregelen. Daarom doe ik extra mijn best om de jongens en meiden bij ons op de werkplaats het goede voorbeeld te geven over veilig werken.

Newsflash, winter/najaar 2022
WordPress development door Webstation